Sziasztok! A blog arra a nagy feladatra született, hogy segítségére legyen az egyetimista és persze középiskolás sorstársaknak a minél költségkímélőbb, szórakoztatobb és persze élvezetesebb iszogatásához. Várjuk a leveleiteket kitűnő receptekről,élményekről, poénokról és persze GT ben átélt alkohol jellegű szívatásokról a trek.rm@gmail.com címre.

Live


Címkék

alap (51) buek (1) buli (67) drága (4) érme (1) fordítás (22) games (39) hellókarácsony (5) kocka (4) koktél (17) levél (18) másnaposság (6) nyár (1) olcsó (24) poén (47) rapidreszeg (1) rapidrészeg (92) sensation (2) tél (6) tömény (22)

Utolsó kommentek

  • FacebbokerPro: lol :D (2012.12.09. 22:26) Informatika az egyetemen
  • pinasrác (törölt): na ezt mind értem,de amikor megszédülök mibe kapaszkodjak....a csajom csöcseibe?????? (2010.10.08. 14:11) A Snuffolásról
  • Cornus: Én a naplementét úgy ismerem, hogy még a tetejére ízlés szerint rá kell folyatni finoman kanállal ... (2010.05.29. 16:05) How to be rapidrészeg #3
  • Taxus_BACCATA: Vannak bajok az biztos. (2010.03.16. 00:35) Kóma - Ébredés
  • Zsán: "Reményeink szerint velük sikerül feldobni a blogot és méltóan színessé és színvonalassá tenni." ... (2010.03.15. 23:00) Kóma - Ébredés
  • Utolsó 20

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

2007.10.17. 23:37 Trek

A koktélok

Taxus kollega után most én is írnék pár szót a koktélokról. Az emberekről épp úgy elárul bizonyos dolgokat az, hogy mit fogyasztanak mint az öltözékük vagy az autójuk. Ha valaki otthonosan mozog az italok világában akkor elég sok mindent következtethet az előtte ülő emberről legyen az vagy férfi.

A férfiakról mindenki tudja, hogy (legalábbis nagy részük) nem vetik meg az alkoholt, de a nők nagyrésze nem szereti a tömény alkoholt hanem inkább koktélokat isznak mert az egzotikussá és élvezetessé varázsolja az alkohol ízét.
Egy alap szabály, hogy néhány erősebb koktél nagyobb hatást fejt ki, mint több gyenge.
"Három koktél után az asztal alatt vagyok, négy után a házigazda alatt" - Dorothy Parker
A tömény piákat alapvetően kétféleképpen lehet fogyasztani: a klasszikus "straight, no bullsh*t" stílus amikor tisztán, keverés nélkül " húzóra" isszuk vagy a stílusosabb de több csapdár magában rejtő út: a koktélok. Basis, modifier, flavouring part: ez a hármas a mixerek szentháromsága.

A basis adja a koktél gerincét, ez általában valami rövidital. Az általában használt italok:
gin,vodka,whiskey,rum,konyak,tequila,pezsgő.
A modifier az alapot valamilyen gyümölcsös,édes vagy száraz irányban befolyásolja. Ilyenek a gyümölcsé,ásványvíz,kóla,tonik.
A flavoured part a koktél koronája ami az utolsó símitást adja meg a koktélunknak. Ilyen lehet például a Campari,cherry,líkőr,grenadin,tabasco,só,bors.

Most hogy az alapok megvannak,következzenek a híres koktélok és a hozzájuk kapcsolodó történet,érdekesség:

Daiquiri
Neve egy kubai várostól származik, ahol régen egy helyi rézbánya igazgatója látta vendégül főnökeit. Hirtelen észrevette, hogy elfogyott a gin, és rumon kívül semmivel nem tudja megkínálni vendégeit. Attól tartva, hogy főnökeinek a rum magában nem fog ízleni, néhány lime levét a rumhoz keverve punchot készített. Érdekes történet:)
Margarita
Ezt a koktélt szerintem mindenki ismeri. A legenda szerint egy szállodaigazgató gyönyörű barátnőjének készítette el ezt a koktélt először, akit történetesen Margaritának hívtak. A tequila-fogyasztás növekedésével vált egyre népszerűbbé a koktél, főképpen a kaliforniai diákok körében.
Bloody Mary
Ennek is elég kiterjedt tábora van. A legendás párizsi Harry's New York Bar-ban készítették el először. A készítő a koktélt VIII. Henrik lányáról, véres kezű Máriáról nevezte el. USA-ban a 10 legnépszerűbb koktélok egyike(szerintem nálunk is).
Ha nincs benne vodka: Virgin Mary, ha tequilát keverünk a koktélba: Bloody Maria, és Danish Mary elnevezést kap, ha aquavitot adunk a vodka helyett.
Cuba Libre
Ahogy a Coca-cola teret hódított az USA-ban, a katonák Kuba felszabadulását a spanyol uralom alól a "Cuba libre" felkiáltással üdvözölték. Kóla és karibi fehér rum = Cuba Libre
Gin Fizz
A legsikeresebb italok egyike az USA-ban (én eddig nem ismertem). Titka: hatalmas jégkockák és a hosszú időn át tartó rázás.
Rengeteg változata ismert:
Brandy Fizz brandyvel, Rum Fizz rummal, Whisky Fizz whiskyvel, valamint a tojásos fizzek, mint például: Silver Fizz 1 tojás fehérjével, Golden Fizz egy tojás sárgájával, és a Royal Fizz 1 egész tojással.
Mojito
Kubából ered ez a koktélfajta, és állítólag a helyi fiatalok találták ki a nagy szesztilalom idején (I. világháború után). A szeszt friss gyümölcslevekkel helyettesítették ezidőtájt. Így robbant be a köztudatba és szerte Európát is meghódítva a Mojito. Nálunk is nagyon népszerű és finom is, ajánlom.
Pina Colada
A Karib szigeteken tradicionális italok, a Saoco (kókusztej és rum) elnevezésű ital, valamint ananászlé és zöld kókuszlé keverékéből álló frissítő elegyéből jött létre. Egzotikus szigeteken friss gyümölcsből készítik. Szintén nagy kedvenc országunkban.
Planter's Punch
Indiából ered, gyarmati ital. A puncs jelentése szanszkrit nyelven: öt, amely vonatkozik az öt alkotórészre, amiből ez a koktél készül.
Tequila Sunrise
1972-ben indult el útjára a Rolling Stones együttesnek köszönhetően. Az együttes egyik kaliforniai turnéja alkalmával tette az italt híressé az amerikai sajtó.
Zombie
A félelmetes hírű - bátorság próbája ital jelszava: mindenkinek csak egyet. A longdrinkes pohár minimum 3 féle rum, szirupok, likőrök és gyümölcslevek elegyét tartalmazza. Tényleg nagyon erős volt szerencsém próbálni.

Remélem tetszett nektek ez a szösszenet, ha bárkinek kérdése van szívesen válaszolok.

Éljenek a koktélok! Jó szórakozást!


Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://rapidreszeg.blog.hu/api/trackback/id/tr16199773

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása