Közeleg az újév, mindenki megrohamozza a boltokat és telepakolja a kosarát virslivel és a jellemzően szilveszteri itallal, a pezsgővel. Halkan megjegyezném, hogy mi, magyarok az egész éves pezsgőmennyiség felét decemberben gurítjuk le a torkunkon…
De mint minden alkoholt, a pezsgőt is sokféleképpen fogyaszthatjuk. Íme pár példa a sok közül:
Dobjunk egy szem kockacukrot a pezsgőspohár aljába, majd töltsük rá a pezsgőt!
Igen tetszetősen oldódik fel…
Egy teáskanálnyi krémlikőrt öntünk a pohár aljára, majd rátöltjük a pezsgőt.
(Hivatalosan egy bizonyos creme de cassis nevű fekete ribizli krémlikőrről szól a recept, de szerintem nem túl könnyű beszerezni, és más likőrrel is jó lehet)
- Egy kevés kristálycukor díszítésnek, a poharak szélére
- Fél liternyi barack sörbet (az egyszerűség kedvéért szerintem kiválóan helyettesíthető barackos fagyival, vagy kásásra fagyasztott jobbminőségű baracklével)
- 2 feles Triple Sec, Grand Mariner vagy Cointreau
- jól behűtött pezsgő (kb 3-4 deci, a lényeg, hogy tele legyen a turmixgép)
- málnák és esetleg mentalevek díszítésnek
A poharakat fejjel lefelé egy kicsit (kb 1cm) vízbe engedjük, majd beletesszük a cukorba, így szépen körbevonja a cukor. A fagyit, a töményet meg a pezsgőt jól összeturmixoljuk, és óvatosan beleöntjük a poharakba – vigyázva a cukorra. A málnával és mentalevéllel szabadon díszíthető.
- Egy feles és még 4 teáskanálnyi jóöreg Vilmos Körte (az eredeti recept Francia körte brandy-t emleget…blablabla :) )
- Behűtött pezsgő
- Pár szelet körte, díszítésnek (opcionális)
Egy kis edényben melegítsük a cukrot a feles Vilmossal lassú tűzön, amíg a cukor felolvad (kb. 5 perc). Vegyük le a szirupot a tűzről, és hagyjuk kicsit kihűlni. Ha ez kész, tegyünk minden pohárba 1-1,5 teáskanál szirupot és egy-egy kanál Vilmost, majd töltsük fel a poharakat pezsgővel! Díszítésnek tehetünk egy szelet körtét a pohár szélére.
- 3 cl Triple Sec
- 3 cl gin
- 6-8 cl narancslé
- behűtött pezsgő
Jégkockákkal összerázzuk a dolgokat – a pezsgő kivételével – majd a pohárba töltjük, és a tetejére öntjük a pezsgőt.
Hozzávalók:
- 3 cl vodka
- 3 cl gin
- 1 cl kókuszlikőr
- 2 cl citromlé
- pezsgő
A poharakba egy marék jeget dobunk, ráöntjük az alapanyagokat, majd egy szívószállal nagyjából elkeverve tálaljuk.
- 2 cl konyak
- 1 cl barackpálinka
- 2-3 cl narancslé
- pezsgő
Jéggel összerázzuk őket a pezsgő kivételével, a pohárba töltés után pedig a pezsgőt is hozzáadjuk.
Kellemes ünneplést mindenkinek!
Utolsó kommentek