Sziasztok! A blog arra a nagy feladatra született, hogy segítségére legyen az egyetimista és persze középiskolás sorstársaknak a minél költségkímélőbb, szórakoztatobb és persze élvezetesebb iszogatásához. Várjuk a leveleiteket kitűnő receptekről,élményekről, poénokról és persze GT ben átélt alkohol jellegű szívatásokról a trek.rm@gmail.com címre.

Live


Címkék

alap (51) buek (1) buli (67) drága (4) érme (1) fordítás (22) games (39) hellókarácsony (5) kocka (4) koktél (17) levél (18) másnaposság (6) nyár (1) olcsó (24) poén (47) rapidrészeg (92) rapidreszeg (1) sensation (2) tél (6) tömény (22)

Utolsó kommentek

  • FacebbokerPro: lol :D (2012.12.09. 22:26) Informatika az egyetemen
  • pinasrác (törölt): na ezt mind értem,de amikor megszédülök mibe kapaszkodjak....a csajom csöcseibe?????? (2010.10.08. 14:11) A Snuffolásról
  • Cornus: Én a naplementét úgy ismerem, hogy még a tetejére ízlés szerint rá kell folyatni finoman kanállal ... (2010.05.29. 16:05) How to be rapidrészeg #3
  • Taxus_BACCATA: Vannak bajok az biztos. (2010.03.16. 00:35) Kóma - Ébredés
  • Zsán: "Reményeink szerint velük sikerül feldobni a blogot és méltóan színessé és színvonalassá tenni." ... (2010.03.15. 23:00) Kóma - Ébredés
  • Utolsó 20

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

2008.06.26. 19:20 T0ty4 (törölt)

A vodka

A vodka (lengyel: wódka, orosz:во́дка Európa többi országaiban vodka) a világon az egyik legelterjedtebb rövidital. Ennek legfőbb oka, hogy semleges íze miatt kiváló koktél alapanyag. Származását tekintve feltehetőleg mind orosz, mind lengyel gyökerekkel rendelkezik. Ezt pontosan nem tudni, mivel a vodka, mint termék, csupán az 1950-es évektől vált mérvadóvá. Ennek következtében ma már a legtöbb európai országban készítenek jobbnál jobb vodkákat, nyílván az eredeti receptúra alapján, egy-néhány változtatással. Több éves tapasztalatom (:p) van a vodkák terén, és nyugodtan állíthatom, hogy eddig még nem ittam két egyformát. :)

Bármilyen meglepő, de a vodka népszerűsége Amerikában kezdődött az ’50-es évek végén, és az egyik legkedveltebb márka nem is lehetett volna más, mint az eredeti 1817-es recept alapján készült Smirnoff vodka.A reklámszöveg pedig a jól csengő, bár lekicsinylő „Smirnoff white whiskey – no smell, no taste”.  Ez szolgált alapjául a rengeteg amerikai vodka alapú koktélnak, mint a méltán híres White Russiannek (The Big Lebowski c. filmből Dude kedvenc itala, mondjuk az enyém is:D), illetve az ennél kicsit erősebb Black Russiannek, a Moscow Mulenak, ami egyben az első vodka alapú kotél, és még sorolhatnám (a végén meg is teszem).

Míg az amcsik szopogatták, addig nálunk keleten vedelték a vodkát. De hogy milyet??? Természetesen minden nemzet a sajátját. De kezdjük a vodka hazájával. Az elvtársak rengeteg vodkát megittak a Fekete tenger partján. Jéghidegen, kaviár mellé, a csajka hátsó ülésén a párttagokkal. Természetesen a legdrágább vodkákra kell gondolni. Pl.: Kristal, Smirnov, Moskovskaya. Lengyel testvéreinknél a vodka különböző kuriózumait készítik, az én személyes kedvencem a Żubrówka a maga világoszöldes árnyalatával, és a benne található Hierochloe odorata fűvel együtt.

Persze meg kell említeni a keleti szomszédainkat is (neeem, nem a büdös román cigányokat), bár az ukrán vodkák messze nem piacvezetők, de jó ukrán vodkák közül Nemiroff és Slava vodkát azért elfogadnék;).

Most pedig mi más jöhetne, mint kis hazánk, nem túl minőségi felhozatala (de nekünk van pálinkánk vazze). Ezek között megemlíteném a még viszonylag iható Kalinkát és a Péterpál vodkát. A Royal és a Tajga "vodkák" engem jobban emlékeztetnek sebbenzinben oldott víz, és etanol keverékre. (mondjuk kólával elmegy :D)

Hazánktól nyugatabbra is van jó néhány márka, párat említek a teljesség igénye nélkül:

- Németország: Wodka Gorbatschow

- Finnország: Finnlandia, Kosenkorva

- Dánia: Danzka Vodka

- Svédország: Absolute

- Anglia: Three Olives, Blavod

- Francia Greey Goose

 

ACHTUNG, ACHTUNG: Ha koktélba kell vodka akkor az előbb felsoroltak közül bármelyiket beleönteni BŰN, ismétlem BŰŰŰŰN (kivétel, amihez odaírtam).

 

Ha koktélba kell, akkor vegyél egy üveg Smirnoff-ot vagy Bols-t. Mondjuk a Smirnoff tisztán is kiváló, csak ugye a koktélokat arra találták kiJ

Kalashnikov: rövides pohárban vodka (valami pusztító erejű 75%-osJ) narancskarikát tegyünk a pohár tetejére, arra cukrot, a cukorra pedig egy kevés Spitz-et, azt gyújtsuk meg, várjunk, míg átfolyik, a cukor a narancson, majd jóízűen toljuk le a vodka keveréket, és majszoljuk el a narancsot. :) Azt hogy ez üt mint állat gondolom nem kell ecsetelnem.

White Russian:  egy rész vodka, egy rész kávélikőr, felöntve tejszínnel+ némi jégkocka

Black Russian: ugyanaz csak tejszín nélkül, hja és persze mindkét koktélnál Old Fashioned pohárban. J

Moscow Mule: Collnis pohár, jó sok jég 4 rész gyömbér plusz 2 rész vodka plusz 1 rész limelé kombináció. Ezt igazából gyömbérsörrel kéne...

Salty Dog: Old Fashioned pohár, némi jégkocka, 2 rész vodka, 1 teáskanál citromlé, 2 rész grapefruitlé és a végén egy csipet só. Vagy lehet kettő is, ki hogy érzi.

ScrewDriver: Szerintem az egyetlen koktél, aminek van magyar neve, ami pedig a vodkanarancs. Gondolom receptet nem kell írnomJ Hivatalosan Collins pohár.

Sexxx on the Beach: Collins pohár, félig jéggel. 1 rész vodka bele ugyanennyi barackpálesz (vagy baracklikőr, de egy magyar háztartásban biztos van otthon pálesz is). 1 öntet Grenadin, 2 rész áfonyalé és 2 rész narancslé. Hja és elvileg ezt shakerrel kell.

Soviet: Old Fashioned pohár félig törtjéggel, bele 1 rész vermut + valami tömény, pl őőő mi is? várjatok! asszem vodka, hja az jó, hja vodkaJ 2 rész aha.

Screaming Orgasm: Ez kicsit bonyolultabb, de asszongyák finom. Sour pohár kell. Tört jég, 1 rész vodka, 1 rész ír krémlikőr, 1 rész Amaretto, 1 rész tejszín és 1 rész tej. Ezt mind toljuk bele a turmixba, daráljuk össze, és öntsük pohárba. Ezt a koktélt Patrinak és Kolbinak  ajánlom... :D)

Holy Bucket: Ez úgy konkrétan társasági pia, lehet azért, mert vödörből kell inni. Hát úgy kb kell kurvasok jégkocka, fél liter energiaital, fél üveg pezsgő, 4 rész vodka (ez szabadon változtatható, ízlés szerint) és 1 narancs(nem egészben persze. Elég egy jó 1,5 literes tál is.

Bloody Mary: Nehéz koktél, csak úgy szólok. Highball pohár,jégkockák, 2 rész vodka, 4 rész paradicsomlé, 2 öntet Worchester szósz, 1 öntet citromlé, 1 csipet só, 1 csipet bors. Rakjunk jégkockákat a shakerbe és öntsük bele a paradicsomlevet, a vodkát, a citromlevet és a Worchester-szószt. Adjuk hozzá a sót (lehetőleg zellersót) és borsot és rázzuk erősen össze.

Szűrjük jégkockákkal töltött highball-pohárba.

Chocolate Martini: Koktélospohár, jégkockák, 2 rész vodka, 1 rész csokilikőr, és egy koktélcseresznye. Rakjunk jeget a shakerbe és tötlsük bele a vodkát és csokilikőrt. Rázzuk jól össze. Egy előhűtött koktélospohár peremét vonjuk be csokireszelékkel (nedvesítsük be a pohár szélét és mártsuk bele a csokidarába). Szűrjük bele a shaker tartalmát. Ejtsünk egy koktélcseresznyét az italba és fogyasszuk.

Cosmopolitan: Koktélospohár, jégkockák, 2 rész vodka, 1 rész Triple Sec vagy Cointreau, 1 rész limelé, 2,5 rész áfonyalé. Bele a shakerbe, majd szűrjük előhűtött pohárba.

 

Nah ennyi lenne, remélem találtatok néhányat ami bejövős. Hja és sima vodka helyett használhattok fekete vodkát, szép színe van, egész érdekes, különösen a vodka narancsban.

 

 

 

12 komment

Címkék: drága koktél tömény


A bejegyzés trackback címe:

https://rapidreszeg.blog.hu/api/trackback/id/tr44540155

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Jeromos 2008.06.29. 14:18:17

A Finlandia egy n Gyurika...

T0ty4 · http://rapidreszeg.blog.hu 2008.06.30. 11:52:33

Screaming Orgasm - az ajánlás a legjobb.... :D de még nem látta a Kolbi :D

Levi333 2008.07.01. 16:01:49

Qrwa jó a cikk tartalma és stílusa, de gépelési hibák vannak bent és a szmájlik megjelenése is csak egy "J" betű. Legközelebb figyeljünk jobban! :D

Gyurika 2008.07.02. 21:31:20

Bocs srácok a J miatt, az elvileg smájli lenne, csak a buzi Word '07-ben máshogy van. Hja a "Finnlandia" is csak gépelési hiba bocsiKKKa. A Screaming Orgasm-ot én csak a Patrinak ajánlottam, az Amaretto miatt. A Totya írta át, de így is jó.
Ha gondoljátok írok a Whiskeyről is.;)

Jeromos 2008.07.03. 13:13:23

Lehet, hog a whisky/whiskeyt inkább én írom... legyen már vmi az enyém is... :D

Levi333 2008.07.03. 15:06:07

A Bogáth meg a rumról szeretne cikket, de én nem vagyok biztos benne, hogy tud egyáltalán írni. :D
Különben is, van néhány félbehagyott koktélreceptünk/em (pl.: Bermuda-háromszög, Süllyedő hajó, Kalóz-kalad, Lőporos hordó, Félszem stb...)
Majd Bogáthbulin tesztelem az embereken. :D

Coolancs 2008.07.04. 23:10:11

Lehet h hülyének néztek majd, de mi az a Spitz, amit a Khalasnikov-nál emlegettetek? Am Salty Dog-ot marhára imádom, szokták azt is csinálni h bevizezik a pohár szélét és sóba nyomják, díszítésképpen.

Levi333 2008.07.06. 20:19:13

Szerintem Spitz Rum, az egy 80%-os rum. Ha bármi nem világos kérdezz csak, nem nézünk hülyének, elvégre "a blog arra a nagy feladatra született, hogy segítségére legyen az egyetimista és persze középiskolás sorstársaknak a minél költségkímélőbb, szórakoztatobb és persze élvezetesebb iszogatásához."
Jó szórakozást hozzá! :D

Jeromos 2008.07.12. 13:24:58

Cool, amit a pohár széléről írtál, azt az eljárást "krusztázásnak" hívják, és nemcsak sóval, de cukorral, fahéjjal, sőt ezeknek gyümölcshéjakkal dúsított változataival is csinálják (persze nem a Salty Dognál), a pohár szélét pedig inkább citrom, vagy limehéjjal nedvesítik... :D

Levi333 2008.07.13. 20:01:01

Hidd el, hogy nem fognak miattad egy citromot vagy egy lime-ot felvágni, úgyhogy vízzel nedvesítenek. :D
Hacsak nem valam nagyon elit helyre mész, esetleg ha én vagyok a pult mögött. :D

bogáth 2008.08.03. 09:20:33

ha már eccer vodka azér legalább említés szintjén írhattál volna a sarkifényről mer vodkának vodka koktélnak koktél és rohadtul nagyot tud ütni:D

T0ty4 (törölt) 2008.08.07. 11:45:40

Az előzőekben már volt róla szó. akit érdekel visszakeresi :)
süti beállítások módosítása