Sziasztok! A blog arra a nagy feladatra született, hogy segítségére legyen az egyetimista és persze középiskolás sorstársaknak a minél költségkímélőbb, szórakoztatobb és persze élvezetesebb iszogatásához. Várjuk a leveleiteket kitűnő receptekről,élményekről, poénokról és persze GT ben átélt alkohol jellegű szívatásokról a trek.rm@gmail.com címre.

Live


Címkék

alap (51) buek (1) buli (67) drága (4) érme (1) fordítás (22) games (39) hellókarácsony (5) kocka (4) koktél (17) levél (18) másnaposság (6) nyár (1) olcsó (24) poén (47) rapidrészeg (92) rapidreszeg (1) sensation (2) tél (6) tömény (22)

Utolsó kommentek

  • FacebbokerPro: lol :D (2012.12.09. 22:26) Informatika az egyetemen
  • pinasrác (törölt): na ezt mind értem,de amikor megszédülök mibe kapaszkodjak....a csajom csöcseibe?????? (2010.10.08. 14:11) A Snuffolásról
  • Cornus: Én a naplementét úgy ismerem, hogy még a tetejére ízlés szerint rá kell folyatni finoman kanállal ... (2010.05.29. 16:05) How to be rapidrészeg #3
  • Taxus_BACCATA: Vannak bajok az biztos. (2010.03.16. 00:35) Kóma - Ébredés
  • Zsán: "Reményeink szerint velük sikerül feldobni a blogot és méltóan színessé és színvonalassá tenni." ... (2010.03.15. 23:00) Kóma - Ébredés
  • Utolsó 20

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

2007.12.04. 18:09 Trek

A Zöld Tündér

Mindenki látta gondolom a Eurotrip című kötelező darabot szóval ismerősként fogjátok köszönteni a Zöld tündért avagy eredeti nevén az Abszintot.
Ez tényleg egy olyan szesz
ami körül elég sok legenda kering a magas alkohol tartalma miatt, nem véletlen hívják zöld halálnak is.:)

Szóval jöjjön akkor egy komolyabb ismertető az abszintról ami reményeim szerint minden kérdést kielégít:
Kezdjük egy kis történelemmel. Az abszint készítés eredete Svájcra vezethető vissza, ahonnan pár évtized alatt elterjedt Európában és szerte a világban. Érdekesség, hogy abszintot adtak az Algériában harcoló francia katonáknak hogy serkentsék a harci kedvüket. A 19. század közepére már nagy mennyiségben gyártották de szinte rögtön miután a csúcsra ért, már a rosszhíre terjedt a világban. Ennek oka az, hogy fokozott fogyasztás esetén egy tünetegyüttes lépett fel, melyet röviden abszintizmusnak neveztek. Fő tünetek a függőségen felül nagyfokú ingerlékenység és hallucinációk voltak.Ahogy az ital egyre jobban terjedt, néhány gyártó a jóval olcsóbb, de erősen mérgező ipari (metil) alkoholból kezdte gyártani azt (Innen ered az abszintvakság kifejezés). Ezenkivül már a bortermelőknek is szúrta a szemét a nagy mennyiségben és olcsón előállított abszint.A végső szög a Zöld Tündér üvegkoporsóján a Lausanne-i alkoholista, Jean Lafray személyében jött el, ki egy abszintos rohamában brutálisan lemészárolta egész családját.Franciaországban 1916-ban tiltották be, 1930-ra már majdnem egész Európában élt a tiltás.1991-től újra engedélyezett az abszintgyártás, fő hatóanyagát, a tujont viszont lekorlátozták 35 mg/literre. A modern gyártók nagy része az előállítás során átállt a fekete üröm használatára, mely nem is tartalmaz tujont.

Most beszéljünk a növényről amelyből készül(t) az abszint.
A fehér ürmöt(1991 óta fekete ürmöt használnak mint fentebb olvastátok), mint a világ állítólag legkeserűbb növényét már az egyiptomiak és a görögök ismerték és gyógyításra használták(mily meglepő).Az abszint szempontjából fontos hatóanyagai az abszintin és az ürömolaj. Az abszintin felelős az ital keserű izéért, állítólag 1 gramm már érezhetően keserűvé tesz 100 liter vizet. Az ürömolajban található tujon és fellandrén idegméreg("sajnos" a fekete üröm már nem tartalmaz tujont:)), mérsékelt mennyiségben izomrángásokat, nagyobb mennyiségben heves görcsöket okoz. Fokozott fogyasztása a központi idegrendszer leépüléséhez vezethet. Sokan ezeknek az anyagoknak tudják be az abszint hallucinogén hatását is, bár ennek tudományos alapja nincs.


Zöld tündér vagy Zöld ördög?
Szinte az összes művész össze akarta mérni erejét a „zöld múzsával”, mely sokszor „zöld démonná” vált számukra (az egyik legismertebb áldozata Vincent van Gogh volt akinél állítólag ez okozta a sárga időszakot). Nagyon sok művész és festő élt az abszint adta lehetőségekkel, elvileg néha ezzel fokozták kreativitásukat(pl. Picasso,Rimbaud,Verlaine,Monet). Ezért nehéz eldönteni, hogy ez az abszint classic jó vagy rossz volt az emberiségnek.


Az abszintfogyasztást valószínűleg a vele járó ivórituálé tette oly vonzóvá az abszint kedvelők körében, s manapság is különlegességnek számit. De hogyan is kell kulturáltan abszintot fogyasztani? Lássuk a rituálét:
A ma elterjedt ivószertartás a cseh módszer: egy kanálra teszünk egy vagy kettő darab kockacukrot, a pohár fölé tartjuk, és leöntjük abszinttal. Miután a cukor felszívta a folyadékot, meggyújtjuk, és várunk, amíg egy picit karamellizálódik. Tipp: magas százalékú (70%+) abszintoknál, ne várd meg amíg teljesen leég a cukor, mert hajlamos ráégni a kanálra. Ezután leöntik a cukrot vízzel, és elkeverik.
Az eredeti rituálé keretében egy pohár abszintra tettek egy lyukacsos, úgynevezett abszintkanalat, majd arra egy vagy két darab kockacukrot. Erre engedtek nagyon lassan jeges vizet. Általában 1 : 5-höz higítottak.

Most jöjjenek az abszintok fajtái:

ABSINTHE SUISSE

A szárított hozzávalókat kb. 85%-os alkoholban hagyták állni néhány óráig, majd adtak hozzá kevés vizet, és ledesztillálták. A lepárolt folyadékot még egy speciális színezőberendezéssel további gyógynövények hozzáadásával színezték smaragdzöldre. Utána víz hozzáadásával hígították 68-72%-ra. Végül hordókba töltötték és pár hónapig tárolták, így érte el legjobb minőségét és ihatóságát.


ABSINTHE FINE

Mint a Suisse változat, azzal a különbséggel, hogy a párlat egy részét tiszta alkohollal helyettesítették, és így hígították 68-72%-ra.

ABSINTHE DEMI-FINE

Mint a Fine, csak 50-60%-ra hígítva

ABSINTHE ORDINAIRE

Mint a Fine, csak 45-50%-ra higitva

ABSINTHE DES ESSENCES
Különböző módon nyert növényolajakat kevertek el tiszta szesszel, majd hígították vízzel a kívánt mértékre. Színét általában mesterséges (és gyakran mérgező) anyagok hatására kapta.

Ma már nem állítanak elő Absinthe Suisse-t, a Fine változat van legközelebb az igazihoz, de sajnos ezt sem hagyják állni elég ideig. A zöld szint manapság főleg ételfestékkel nyerik.

Végül jöjjön pár összegző gondolat a végére .Biztosra vehető, hogy az abszint másképp hat, mint a többi szeszesital. Saját tapasztalataim szerint pár pohár kimondottan élénkítőleg hat(én a cukros fogyasztásról tudok nyilatkozni), fokozza a boldogságérzetet, mindezt az alkohol káros mellékhatásai nélkül. Mindez csak akkor igaz, ha mást nem iszik mellé az ember. Ez esetben még inkább felerősíti az alkohol hatását.
Bár hallucinációim nem voltak még egyszer sem, egy furcsaságról azért beszámolnék. Nagyobb mennyiségű (5-6 pohár) fehér ürmös abszint elfogyasztása után a dolgok mintha "kiélesednének", a tárgyak kontúrjai jobban látszanak. Továbbá ilyenkor sem lépnek fel azok a koordinációs zavarok (pohárborogatás, hasra esés, stb.), melyek hasonló mértékű alkoholbevitel esetén óhatatlanul előfordulnak. Le sincs lassulva az ember, tehát ezek az érzéki csalódások valószínűleg nem az abszintban levő alkoholnak tudható be.


Ez egy olyan érzés, melyet leírni nem tudok, csupán biztatni tudlak benneteket, hogy vásároljatok egy üveget, s próbáljátok ki magatok az abszint varázsát.

4 komment

Címkék: alap tömény rapidrészeg


A bejegyzés trackback címe:

https://rapidreszeg.blog.hu/api/trackback/id/tr96252379

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Pacho · http://pacho.blog.hu 2007.12.28. 18:02:43

Hmm. Minnél lejjebb lapozok a blogban annál izgalmasabb témákba botlom bele. Ezért, hogy kíméljem a bokámat, inkább kilépek.:)

update: kronológiailag fordított sorrendben olvasom a blogokat, ezért a nagy időugrás a kapszulában.

Pacho · http://pacho.blog.hu 2007.12.29. 06:11:09

Én úgy szoktam inni ezt a csodaszert, hogy először egy kis kanál abszintban meggyújtom a kockacukrot, azt amikor picit kezd karamellizálódni a cukor, akkor beveszem a számba picit szétmorzsolom a nyelvemmel a szájpadlásomon, aztán rá a pohár tartalma ami leviszi a cukrot is és a nyelvem is több "erőt" fog fel a picit meleg és szétporlott cukor miatt. A vízzel való hígítás nemjönbe.:)

yoghurt · http://yoghurt.freeblog.hu 2008.01.20. 17:39:28

én nemvoltam abszintos ; sokáig nem próbáltam,csak hallottam róla mende-mondákat;
ám nemrég megkóstoltatták vele és nagyon bejön! én tul nagy tapasztalatról nem számolhatok be de nekem az ital elfogyasztása után a karamelizálódott kockacukorra esküszöm; nekem se jön be a vizezés X)

DaveBácsi · http://mallar.extra.hu 2008.12.04. 21:12:48

cö cö cö...
Az absinthe az egyetlen ital aminél eddig éreztem, a színtiszta jókedvet, semmi rosszullét nélkül:) (mint tiis írtátok)
de van egy receptem... igazán egyszerű.
Mikor Szlovákiában voltam hegyet mászni megismerkedtem egy alkoholmentes itallal, a kofolával, ami egy az egyben negro-s kóla ízűXD ebből jött az ötlet, hogy cola+absinthe

egy öblös metaxáspohárba kevertem oylan 1:4 1:5 arányban, és a jóla szénsava már a nyálkahártyán felszívódik az alkohollal együtt és emiatt persze üt... ÜT
XD 3 pohár és világbéke...
ha többen vesztek egy ü zöld agyalt szerinte ma legjobb felhasználási módja...
süti beállítások módosítása