
ami körül elég sok legenda kering a magas alkohol tartalma miatt, nem véletlen hívják zöld halálnak is.:)
Szóval jöjjön akkor egy komolyabb ismertető az abszintról ami reményeim szerint minden kérdést kielégít:
Kezdjük egy kis történelemmel. Az abszint készítés eredete Svájcra vezethető vissza, ahonnan pár évtized alatt elterjedt Európában és szerte a világban. Érdekesség, hogy abszintot adtak az Algériában harcoló francia katonáknak hogy serkentsék a harci kedvüket. A 19. század közepére már nagy mennyiségben gyártották de szinte rögtön miután a csúcsra ért, már a rosszhíre terjedt a világban. Ennek oka az, hogy fokozott fogyasztás esetén egy tünetegyüttes lépett fel, melyet röviden abszintizmusnak neveztek. Fő tünetek a függőségen felül nagyfokú ingerlékenység és hallucinációk voltak.Ahogy az ital egyre jobban terjedt, néhány gyártó a jóval olcsóbb, de erősen mérgező ipari (metil) alkoholból kezdte gyártani azt (Innen ered az abszintvakság kifejezés). Ezenkivül már a bortermelőknek is szúrta a szemét a nagy mennyiségben és olcsón előállított abszint.A végső szög a Zöld Tündér üvegkoporsóján a Lausanne-i alkoholista, Jean Lafray személyében jött el, ki egy abszintos rohamában brutálisan lemészárolta egész családját.Franciaországban 1916-ban tiltották be, 1930-ra már majdnem egész Európában élt a tiltás.1991-től újra engedélyezett az abszintgyártás, fő hatóanyagát, a tujont viszont lekorlátozták 35 mg/literre. A modern gyártók nagy része az előállítás során átállt a fekete üröm használatára, mely nem is tartalmaz tujont.
Most beszéljünk a növényről amelyből készül(t) az abszint.
A fehér ürmöt(1991 óta fekete ürmöt használnak mint fentebb olvastátok), mint a világ állítólag legkeserűbb növényét már az egyiptomiak és a görögök ismerték és gyógyításra használták(mily meglepő).Az abszint szempontjából fontos hatóanyagai az abszintin és az ürömolaj. Az abszintin felelős az ital keserű izéért, állítólag 1 gramm már érezhetően keserűvé tesz 100 liter vizet. Az ürömolajban található tujon és fellandrén idegméreg("sajnos" a fekete üröm már nem tartalmaz tujont:)), mérsékelt mennyiségben izomrángásokat, nagyobb mennyiségben heves görcsöket okoz. Fokozott fogyasztása a központi idegrendszer leépüléséhez vezethet. Sokan ezeknek az anyagoknak tudják be az abszint hallucinogén hatását is, bár ennek tudományos alapja nincs.

Zöld tündér vagy Zöld ördög?
Szinte az összes művész össze akarta mérni erejét a „zöld múzsával”, mely sokszor „zöld démonná” vált számukra (az egyik legismertebb áldozata Vincent van Gogh volt akinél állítólag ez okozta a sárga időszakot). Nagyon sok művész és festő élt az abszint adta lehetőségekkel, elvileg néha ezzel fokozták kreativitásukat(pl. Picasso,Rimbaud,Verlaine,Monet). Ezért nehéz eldönteni, hogy ez az abszint classic jó vagy rossz volt az emberiségnek.

Az abszintfogyasztást valószínűleg a vele járó ivórituálé tette oly vonzóvá az abszint kedvelők körében, s manapság is különlegességnek számit. De hogyan is kell kulturáltan abszintot fogyasztani? Lássuk a rituálét:
A ma elterjedt ivószertartás a cseh módszer: egy kanálra teszünk egy vagy kettő darab kockacukrot, a pohár fölé tartjuk, és leöntjük abszinttal. Miután a cukor felszívta a folyadékot, meggyújtjuk, és várunk, amíg egy picit karamellizálódik. Tipp: magas százalékú (70%+) abszintoknál, ne várd meg amíg teljesen leég a cukor, mert hajlamos ráégni a kanálra. Ezután leöntik a cukrot vízzel, és elkeverik.
Az eredeti rituálé keretében egy pohár abszintra tettek egy lyukacsos, úgynevezett abszintkanalat, majd arra egy vagy két darab kockacukrot. Erre engedtek nagyon lassan jeges vizet. Általában 1 : 5-höz higítottak.

Most jöjjenek az abszintok fajtái:
ABSINTHE SUISSE
A szárított hozzávalókat kb. 85%-os alkoholban hagyták állni néhány óráig, majd adtak hozzá kevés vizet, és ledesztillálták. A lepárolt folyadékot még egy speciális színezőberendezéssel további gyógynövények hozzáadásával színezték smaragdzöldre. Utána víz hozzáadásával hígították 68-72%-ra. Végül hordókba töltötték és pár hónapig tárolták, így érte el legjobb minőségét és ihatóságát.
ABSINTHE FINE
Mint a Suisse változat, azzal a különbséggel, hogy a párlat egy részét tiszta alkohollal helyettesítették, és így hígították 68-72%-ra.
ABSINTHE DEMI-FINE
Mint a Fine, csak 50-60%-ra hígítva
ABSINTHE ORDINAIRE
Mint a Fine, csak 45-50%-ra higitva
ABSINTHE DES ESSENCES
Különböző módon nyert növényolajakat kevertek el tiszta szesszel, majd hígították vízzel a kívánt mértékre. Színét általában mesterséges (és gyakran mérgező) anyagok hatására kapta.
Ma már nem állítanak elő Absinthe Suisse-t, a Fine változat van legközelebb az igazihoz, de sajnos ezt sem hagyják állni elég ideig. A zöld szint manapság főleg ételfestékkel nyerik.
Végül jöjjön pár összegző gondolat a végére .Biztosra vehető, hogy az abszint másképp hat, mint a többi szeszesital. Saját tapasztalataim szerint pár pohár kimondottan élénkítőleg hat(én a cukros fogyasztásról tudok nyilatkozni), fokozza a boldogságérzetet, mindezt az alkohol káros mellékhatásai nélkül. Mindez csak akkor igaz, ha mást nem iszik mellé az ember. Ez esetben még inkább felerősíti az alkohol hatását.
Bár hallucinációim nem voltak még egyszer sem, egy furcsaságról azért beszámolnék. Nagyobb mennyiségű (5-6 pohár) fehér ürmös abszint elfogyasztása után a dolgok mintha "kiélesednének", a tárgyak kontúrjai jobban látszanak. Továbbá ilyenkor sem lépnek fel azok a koordinációs zavarok (pohárborogatás, hasra esés, stb.), melyek hasonló mértékű alkoholbevitel esetén óhatatlanul előfordulnak. Le sincs lassulva az ember, tehát ezek az érzéki csalódások valószínűleg nem az abszintban levő alkoholnak tudható be.

Ez egy olyan érzés, melyet leírni nem tudok, csupán biztatni tudlak benneteket, hogy vásároljatok egy üveget, s próbáljátok ki magatok az abszint varázsát.
Utolsó kommentek