Sziasztok! A blog arra a nagy feladatra született, hogy segítségére legyen az egyetimista és persze középiskolás sorstársaknak a minél költségkímélőbb, szórakoztatobb és persze élvezetesebb iszogatásához. Várjuk a leveleiteket kitűnő receptekről,élményekről, poénokról és persze GT ben átélt alkohol jellegű szívatásokról a trek.rm@gmail.com címre.

Live


Címkék

alap (51) buek (1) buli (67) drága (4) érme (1) fordítás (22) games (39) hellókarácsony (5) kocka (4) koktél (17) levél (18) másnaposság (6) nyár (1) olcsó (24) poén (47) rapidrészeg (92) rapidreszeg (1) sensation (2) tél (6) tömény (22)

Utolsó kommentek

  • FacebbokerPro: lol :D (2012.12.09. 22:26) Informatika az egyetemen
  • pinasrác (törölt): na ezt mind értem,de amikor megszédülök mibe kapaszkodjak....a csajom csöcseibe?????? (2010.10.08. 14:11) A Snuffolásról
  • Cornus: Én a naplementét úgy ismerem, hogy még a tetejére ízlés szerint rá kell folyatni finoman kanállal ... (2010.05.29. 16:05) How to be rapidrészeg #3
  • Taxus_BACCATA: Vannak bajok az biztos. (2010.03.16. 00:35) Kóma - Ébredés
  • Zsán: "Reményeink szerint velük sikerül feldobni a blogot és méltóan színessé és színvonalassá tenni." ... (2010.03.15. 23:00) Kóma - Ébredés
  • Utolsó 20

Naptár

november 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30

2008.07.01. 15:46 T0ty4 (törölt)

A fröccs

A kánikula beköszöntével ismét nagy divat a fröccs. Jó fröccsöt készíteni csak a kiváló minőségű, arra alkalmas szerkezetű és ízvilágú borokból érdemes, és az sem mindegy, milyen buborékos vízzel dúsítjuk a bort.

Spriccer avagy a fröccs

A fröccs a mai formájában igazi hungarikum, olyan nagy magyarok bábáskodtak ugyanis a megszületésénél, mint Jedlik Ányos és Vörösmarty Mihály. A legenda szerint Jedlik úr az inga, a dinamó és a csöves villámfeszítő feltalálása közben mindig felhörpintett egy-egy pohár jófajta bort, hogy serkentse gondolkodását. Gyomra azonban tiltakozott a szőlő erjesztett leve ellen, ezért vízzel hígította a nedűt.

Egyszer aztán Fáy András, a reformkor egyik jelentős alakja fóti pincéjébe invitálta Vörösmarty Mihályt néhány barátjával egyetemben. A barátok közt ott volt Jedlik is, és amikor kitöltötték neki az első pohár bort, előkapta háta mögül a szódásszifont, és a jelenlévők legnagyobb csodálatára belespriccelt egy nagyot a pohárba.

Vörösmarty kérdésére, hogy tulajdonképpen mit művel, a feltaláló rávágta: spriccert készít! A Szózat atyjának azonban nem tetszett az idegenül hangzó szó, ezért a habzó nedűt azonmód elkeresztelte fröccsnek. Azóta mindenki így hívja a szódavízzel dúsított bort.

Alapok: bor és víz

Egy igazi fröccskészítő a szódavízen kívül semmiféle más buborékos vizet nem enged a bor közelébe. Ha azonban semmiképpen sem jutunk szifonhoz, akkor kénytelenek vagyunk ásványvízzel felönteni a bort. Próbára tettünk néhány ásványvizet, és kijelenthetjük: a Borsec és a Kékkúti például képes felvenni a versenyt a legjobb szódával is. A fröccs lényege ugyanis a buborék, amely élettel tölti meg a legsoványabb bort is.
Évszázadok óta tartja magát az a teória, hogy fröccsöt csak a rossz minőségű lőréből érdemes készíteni, a minőségi bort nem "illik" felvizezni. Ez azonban hatalmas tévedés, hiszen az igazán jó fröccs titka, hogy a bor kikupált savakkal és harsogó zamatokkal rendelkezzen. A bor és a víz aránya persze szubjektív dolog, de vannak olyan állandó keverékek, amelyeket mindenki ismer. Aki eddig nem tudta, mi a különbség a háziúr és a házmester között, az most megtanulhatja.

Klasszikus fröccs: 2 dl bor, 1 dl szóda
Kisfröccs: 1 dl bor, 1 dl szóda
Hosszúlépés: 1 dl bor, 2 dl szóda
Házmester: 3 dl bor, 2 dl szóda
Viceházmester: 2 dl bor, 3 dl szóda
Háziúr: 4 dl bor, 1 dl szóda
Lakó-fröccs: 1 dl bor, 4 dl szóda
Krúdy-fröccs: 9 dl bor, 1 dl szóda, amely "megvicceli" a bort.


A fröccskészítésnél meghatározó elem a bor fajtája és ebből következően a színe. A fröccs tehát lehet fehér, rózsaszín (rosé), avagy piros (vörös). És ha már ilyen árnyalatokba bocsátkozunk, tudnunk kell, hogy a színek mögött más és más ízek rejlenek, sőt a különféle fröccsök más és más ételekből tudják kihozni a maximumot. Azon túl ugyanis, hogy a fröccs a legkönnyebb és legjobb nyári szomjoltó, bizonyos ételekkel kombinálva még tovább fokozhatja a kulináris élvezeteket.


Fehér fröccs


Fehér fröccs csak fehérborból készül, alapszabály, hogy reduktív borból csináljuk. A reduktív borok ugyanis a levegő kizárásával, rozsdamentes acéltartályokban készülnek, így megőrzik a szőlőből származó, az erjedés során keletkezett illat- és zamatanyagokat. Fahordós érlelésű (különösen a barrikolt) fehérborok nem valók fröccsnek.


Rosé fröccs

A rosé a fröccs kisöccse, mert eleve szén-dioxidot adagolnak hozzá. Ha ezt megtoldjuk egy "Hosszúlépéssel", akkor lesz belőle nagyfiú. A könnyedebb, gyümölcsös, teljesen száraz rosék alkalmasak arra leginkább, hogy buborékosítsuk őket.

Piros fröccs

A piros fröccs ritka madár, de azért létezik. Aki egy fröccs erejéig sem tud lemondani a vörösborról, annak az alábbiakat ajánljuk. Leginkább két sillert találtunk fröccsösíthetőnek, melyek főként "Hosszúlépésként" ajánlottak.

 

 

6 komment

Címkék: olcsó alap


A bejegyzés trackback címe:

https://rapidreszeg.blog.hu/api/trackback/id/tr18548170

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Levi333 2008.07.01. 15:59:35

Te Totya ez teljesen saját cikk? Kicsit úgy tűnik, mintha átvettél volna vhonnan részeket-egészeket. :D
Amúgy teccik, csak egy valami maradt ki belőle.
Méghozzá a favágók kedvenc itala a CSÖFI. Járatos vagyok erdőgazdálkodás terén, így ismerkedtem meg ezzel a remek itallal. Hozzávalók: 2 literes 300 HUF-nál nem drágább bor, 1,5 liter lefagyasztott csapvíz vagy a legolcsóbb ásványvíz és egy régi lehetőleg műanyag fogmosópohár.
a pohárba fele-fele arányban beletöltjuk a két italt és máris fogyasztható. Erdei sétákon vagy kemény fizikai munka végzése közben finom üdítő, gondűző. Egészségetekre! :D

T0ty4 (törölt) 2008.07.01. 16:29:23

nem teljesen saját, utánajártam gondosan nehogy megin az legyen mondva nem jártam utána .... amúgy ilyen oktatójellegű cikkeknél ez szerintem belefér

Levi333 2008.07.01. 18:05:30

Amúgy a cikket olvasva megkívántam egy jó hosszúlépest ebben a nagy melegben, de sajnos nem szabad ézért marad a meggyszörp meg a bodzaszörp. Az se rossz jóféle szódával. :D

Jeromos 2008.07.02. 14:28:19

Levinek igaza van... énsem szeretem a bort, valójában csak a finom szódavíz miatt iszom fröccsöt :D

Levi333 2008.07.03. 15:07:53

És még valami, ami kimaradt!
ORSI BAZMEEEG, OOORSI!
(Vödrös fröccs, szívószállal, jégkockával) Nagyon üt!

kolbi 2008.07.07. 17:48:09

az orsi az nem voros froccs:D hanem feher:D Az az este durva volt
süti beállítások módosítása